Un motociclist bătrân spunea: „Nepoate, toate rahaturile ți se întâmplă în prima și ultima săptămână de sezon!”
Păi, de ce? Hai să vedem…
- Primul și cel mai important factor ești tu, rider-ul nerăbdător care, la fel ca și mine, ai stat toată iarna cu gândul la motorul tău săracul, închis într-un garaj sau chiar pe afară.
Ai adunat frustrare, nerăbdare și dorința de a „mânca jar” măcar câteva sute de kilometri de asfalt. Știu, ai visat luni de zile cum te vei sui din nou, în sfârșit, în șaua motocicletei și-i dai bătaie. Mai ales că această iarnă a fost ba frig, ba cald, ba cu ploi, ba cu soare. Cum e mai rău: să ies, să nu ies? Mai mult chin…
- Nerăbdarea de care vorbeam se combină exploziv cu „rugina” care ți s-a depus pe abilitățile și reflexele de a stăpâni motocicleta.
Chiar dacă te-ai gândit ore în șir la motoreală, asta nu înseamnă că al tău corp își aduce aminte instant toate mișcările automate care presupun condusul. Fiindcă, cele mai multe din comenzile necesare stăpânirii motocicletei le facem din „reflex”, automat, adică fără să ne gândim. Asta se cheamă deprindere și se învață în timp, prin exercițiu. La fel, se și uită în timp, chiar dacă reamintirea este destul de rapidă. De aceea, trebuie să îți acorzi timp pentru a-ți „intra în mână” cum se zice, mai ales în primii 200-300 de kilometri.

- Apoi, începutul de sezon este periculos fiindcă șoferii, ceilalți participanți la trafic, s-au dezobișnuit în ultimele luni de a mai vedea motocicliști pe stradă.
Practic, noi, bikerii suntem „șterși” din memoria șoferilor. Cercetările în neuroștiințe au demonstrat că dezobișnuința aceast poate duce la o „orbire mentală”, adică șoferii, fără să vrea, efectiv nu ne văd pe stradă! La fel cum nu se așteaptă să le apară în față un mic inorog mov, la fel nu sunt pregătiți ca un motociclist să le apară într-o interesecție. Creierul șoferului are nevoie de timp să se reobișnuiască cu ideea că pe stradă sunt și motociclete. Nu subestima această orbire mentală a șoferilor! Fii foarte atent la ceilalți!
- Un alt pericol foarte important este dat tocmai de condițiile meteo de la începutul sezonului. Spre exemplu, în martie, există riscul oricând ca asfaltul să fie mult mai rece decât aerul de afară. De aici apar o mulțime de probleme de aderență a cauciucurilor care la motociclete sub 7-10 grade se pot transforma practic în plastic. E suficient să fugă un pic fața și afli pe propria-ți piele că asfaltul e rece și doare.
- Apoi, indiferent de luna în care începem sezonul, (februarie, martie, început de aprilie), există oricând factorul de impredictibilitate meteo. Adică, poți pleca de acasă pe soare, 15 grade, fără vânt și, mai ales în martie, te poți trezi cu ploaie sau chiar lapoviță și ninsoare. Trebuie să fii pregătit mental și fizic pentru astfel de schimbări bruște ale vremii.
- Și dacă tot am vorbit de mănuși, uite un aspect pe care mulți dintre noi îl ignorăm la începutul sezonului: frigul! Frigul care afectează comenzile! Mai ales la motociclete, dacă se răcește brusc afară, cum e cazul în primele săptămâni de sezon, o pereche de mănuși prea subțiri face ca mâinile să înghețe rapid. Iar aceasta duce aproape direct la accident: Nu mai poți strânge ca lumea ambreiajul, nu mai simți accelerația și, cel mai grav, îți scade forța cu care să strângi frâna față!

Acum, hai să recapitulăm cele câteva
ATITUDINI MENTALE
care ne pot salva începutul de sezon moto:
- fă un efort și caută pe net tehnici de condus pe aderență scăzută. Nu bruschezi, nu accelerezi în curbă, lași distanțe mai mari pentru a putea frâna mai lent și progresiv. Documentează-te!
- Exersează în parcări libere sau chiar în poligonul moto pentru a te reobișnui cu motocicleta ta iubită. Exersează lent și mult, astfel încât reflexele să ți se retrezească și să te conectezi fizic și mental la motorul de sub tine.
- Pregătește-ți mintea pentru primele ieșiri cu motocicleta!
- fii conștient că ești „neme” adică nemotociclizat și că dorința de a simți adrenalina motocicletei este foarte puternică. Domolește-te!
- Repetă-ți în gând de fiecare dată când te sui pe motor că „tot ce îți vine să faci, este prea rapid pentru tine în primele 2 -3 săptămâni”. Ia-o ușor!
- Nu planifica ture lungi, cu mulți kilometri și fii pregătit pentru schimbări bruște ale vremii. Uneori, pot fi chiar extreme!
- Și, deși e valabil pentru fiecare zi de motoreală, imagineaza-te (mai ales la început de sezon) că ești un „pensionar invizibil și paranoic”. Adică, mergi încet și precaut, consideră că ceilalți nu te văd și, atunci când te văd, vor să te dea jos.
Cu toate aceste sfaturi în minte, ești un pic mai pregătit mental să ieși cu motorul în siguranță!
Nu uita să urmărești MotoBiasat.ro pe facebook și să dai un subscribe la canalul nostru de Youtube pentru a-ți oferi un upgrade mental de motociclist!
Poți fi biasat, dar te tratezi!
Superb scris! Multumesc si asfalt uscat tuturor in 2021!✌️
Mulțumim mult, Adriana!
Este doar prima postare, timidă și cu emoții! 🙂
Te invităm să ne urmărești fiindcă vom mai veni pe blog cu sfaturi, sugestii și modalități de „antrenament” mental.
Am început deja și filmările pentru canalul youtube MotoBiasat.
În aprilie, o dată cu deschiderea școlilor moto, vom da drumul și la platforma de cursuri pe bune de pregătire mentală pentru motocicliști, fie ei începători sau avansați!
Stai aproape! 🙂
Super!
Ca un motocicilist cu aproape 18 ani de experienta, confirm ce ai scris 😉
Un bun prieten spunea ca cei mai multi cad in al doilea an si mai ales la inceput…dorinta mare, experienta mica, inceput de sezon…all in one.
Felicitari!
Mulțumim mult, Mircea, pentru comentariu!
Așa este, ai dreptate și cu al doilea an. Însă, pentru a putea face o diferențiere cât mai precisă (hai să-i zicem științifică!), noi considerăm începători cei care au făcuți pe motor până în 8.000 km indiferent în câți ani.
Mulțumim încă o dată și te așteptăm să ne urmărești și pe Facebook și pe Youtube!
Kilometri cât mai faini!