Din motocicliștii bătrâni se zice că sezonul se încheie când nu mai este aderență sau când cere reumatismul!
Dar, hai să vedem care ar fi pericolele mentale ale sfârșitului de sezon!
Am vorbit într-o postare anterioară despre începutul de sezon și pericolele fizice, de trafic și mentale care pot strica tot sezonul, mai ales dacă iei contact cu asfaltul încă rece. Ei, sfârșitul de sezon implică provocări un pic diferite, care țin mai mult de mentalitate și de partea afectivă a psihicului.
Dacă deschiderea sezonului ar fi la o temperatură a aerului de peste 12 grade și cea a asfaltului de minim 7-8 grade (din rațiuni de aderență), încheierea sezonului ține mai mult de suprafața carosabilă decât de temperatura aerului. Spre sfârșitul lunii septembrie – început de octombrie, nopțile și, mai ales, răsăriturile sunt mult mai răcoroase. Asta poate schimba radical aderența, mai ales pe poduri, în curbe sau în zone umbroase.

Aderența este problematică târziu în toamnă când pe carosabilul aparent curat pot fi frunze uscate sau chiar umede (de la rouă). De aceea, spre sfârșitul sezonului este important să tratezi carosabilul cu foarte multă precauție.
Spuneam mai devreme că provocările la sfârșitul de sezon sunt mai degrabă psihologice decât de condiții de motociclit. Mă refer aici la senzația de sfârșit iminent. Adică, atunci când știi că ți-a mai rămas puțin timp pentru activitatea plăcută pe care o faci, ai tendința de a comprima cât mai multe în acel timp rămas. De aici și o sezație de GRABĂ, de nevoie de a face mai mult, mai repede. Sunt sigur că știi, ai auzit, că cele mai periculoși kilometri sunt ultimii 20 până acasă. La fel este și cu sfârșitul sezonului. Din cauza faptului că știi că după o vară faină de motociclit, va veni imediat momentul în care pui la iernat motorul, creează presiune nervoasă. De aceea, începi să te grăbești, să tragi mai tare de de gaz să mergi mai mult și mai repede. Parcă ai vrea să înghesui câți mai mulți km în kilometraj.
Abia de aici devine periculos! Pe lângă faptul că mergi în general mai tare, prin urmare îți scad marjele de eroare, ajungi să ignori factori de risc pe care în timpul verii îi luai mai în serios. Deshidratarea, oboseala, tinzi să faci pauze mai rare. După cum știi, factorii de risc se adună și creează o situație riscantă care mărește probabilitatea ca ceva să meargă rău.
Apoi, la sfârșitul sezonului ai tendința subconștientă de a forța manevrele în trafic. Unii fac asta din cauză că vor să arate celorlalți șoferi că ei sunt stăpânii șoselelor și se mișcă mai repede și mai fain ca alții. Este vorba despre imaginea de sine pe care o manifești față de ceilalți șoferi. Alți rideri forțează manevrele pentru a mai stoarce o fărâmă de adrenalină din ultimele zile cu asfalt uscat.

RECMANDĂRILE pentru sfârșitul de sezon se încadrează în eticheta de „bun simț”, însă e bine să le repeți pentru a nu-ți scăpa ceva fără să vrei:
- Nu încerca să „înghesui” kilometri. Calculează bine ieșirile astfel încât să nu te prindă seara pe drum (ziua scade rapid!).
- Ai grijă la ultimii kilometri până acasă! Mergi mai încet decât îți vine. Diferența de la 120 km/h la 140 km/h nu e mare, dar dacă traficul se mișcă cu 110 km/h, diferența e mare.
- Fă pauze de hidratare și de dezmorțire! Foarte important fiindcă în mijlocul zilei poate fi cald, iar dezhidratarea apare mai repede pe motor. În același timp, spre seară se poate lăsa răcoare și riști să fii prea tensionat pe motor (mușchii se pot contracta tare fără să îți dai seama pentru a compensa pierderea de căldură). Dacă nu ești relaxat și flexibil, vei avea reflexele încetinite!
- Grijă mare la curbe, mai ales când încep să cadă frunzele copacilor. Aderența poate fi extrem de precară!
- Repetă-ți în minte faptul că e sfârșit de sezon și îți vine să mergi mai tare decât e cazul tocmai că vrei să simți mai mult. Vor mai fi sezoane dacă te ții în siguranță!
Poți viziona acest subiect și pe canalul nostru de YouTube!
Aici este MotoBiasat – locul unde iti faci upgrade sub casca!
One thought to “Pericolele mentale ale sfârșitului de sezon!”