Arogant și impredictibil, agresiv și isteric, vântul este elementul care mă sperie cu adevărat. Și, după optzeci de kilometri de stat înclinat la patruzeci și cinci de grade doar pentru a merge în linie dreaptă, am învățat să îl respect!
(Teodor Răileanu, Motomorfoza, 2016)
Asta scriam în urmă cu câțiva ani în „pseudo-jurnalul” meu de călătorie Motomorfoza despre greutatea aerului, despre cât de „lipicios” este uneori vara și cât de impredictibil poate fi vântul.
Acum, primăvara, ne bucurăm maxim când prindem primele zile însorite și ieșim cu motoarele. Însă, grija trebuie să fie foarte mare fiindcă, după cum spuneam în postarea dedicată „Pericolelor începutului de sezon” (vezi aici materialul video!), există o multitudine de situații și factori de risc (diferența o poți afla aici, în cursurile MotoBiasat Mental School!). Printre acestea este și apariția bruscă, adesea impredictibilă, a rafalelor de vânt.
Una dintre cauzele apariției unei rafale de vânt este atunci când există o trecere bruscă de la presiune înaltă la presiune scăzută.
O altă cauză a unui rafale de vânt este terenul. Vânturile sunt mai frecvente în zonele în care există arbori extrem de înalți sau infrastructuri antropice. Pe măsură ce vântul trece prin munți, dealuri, copaci și infrastructuri antropice, viteza crește pentru o perioadă scurtă de timp.
Pentru noi, motocicliștii, rafalele de vânt sunt extrem de periculoase. Pentru a compensa vântul din lateral trebuie să ne înclinăm înspre vânt, însă când rafala încetează brusc sau își schimbă sensul, este nevoie să compensăm imediat în cealaltă direcție. (despre tehnica de condus motorul pe vânt, puteți citi în engleză aici!)

Primul efect negativ al condusului în condiții de vânt este oboseala! Faptul că trebuie să fii alert, pe fază, cu mintea foarte concentrată pentru a urmări schimbările din mediu (vântul) instalează rapid oboseala mentală. Mai mult, efortul fizic de a face mișcări fine, dar extrem de rapid (pentru a compensa schimbările de direcție și înclinare), adaugă la oboseală. Consecințele acestui efort fizic și mental se traduc în reflexe încetinite și pierderea concentrării atenției!
Înainte de a oferi câteva sugestii de pregătire mentală în timpul mersului pe vânt, trebuie să mai explic un aspect ce ține de fizică: fiindcă forțele care împing motocicleta în lateral din cauza vântului sunt foarte mari, de la un punct motocicleta va avea tendința să alunece în lateral, să rupă aderența. Am pățit personal să simt cum fuge motorul de sub mine, ambele roți alunecând în lateral. În plus, datorită formei aerodinamice a carenelor, motocicleta capătă uneori efecte de portanță ceea ce accentuează tendința de a rupe aderența pe vânt. Din cauza acestui efect de portanță, este important să reducem viteza!
Bun, am lămurit că mersul pe vânt este periculos.
Dar, cum ne pregătim mental pentru pericolele acestei situații?
- Fii conștient de situațiile neprevăzute! – Dacă te aștepți ca primăvara, la începutul sezonului mai ales, să apară din senin schimbări bruște de temperatură (între dimineață – mijlocul zilei și seară), atunci este de așteptat ca în anumite zone să apară rafale bruște de vânt. Faptul că te aștepți să apară ceva neprevăzut te pune într-o stare de alertă, de vigilență (vezi capitolul despre atenția voluntară din cursurile MotoBiasat Mental School – cap.5), astfel fiind pregătit să reacționezi rapid. Luatul prin surprindere te poate încetini sau chiar bloca!
- Așteaptă-te să obosești repede! – Asta înseamnă să faci pauze de odihnă și refacere din oră în oră
- Învață unde pot apărea cel mai frecvent rafale de forfecare! – Între clădiri, în zone deschise când sunt fluctuații de temperatură, în dreptul malurilor de pământ (vântul ricoșează din acestea!), în dreptul camioanelor de mari dimensiuni etc.
- Privește vegetația în jurul tău! – poți urmări mișcarea copacilor, a crengilor și frunzelor de pe marginea drumului în depărtate, în fața ta. Astfel, ai putea anticipa eventualele rafale care urmează să te lovească.
- Informează-te meteo! – Chiar dacă pare la mintea cocoșului, aruncă constant un ochi pe starea vremii. Dacă observi fluctuații majore de temperatură, așteaptă-te la vânturi de forfecare pe traseu. Mai mult, urmărește și direcția și viteza vântului!
Asfalt uscat și fără vânt!